Wie is de eigenaar van Walmart? (2024)

Wie is de eigenaar van Walmart? Walmart is eigendom van haar aandeelhouders. De familie Walton is de grootste aandeelhouder van Walmart en bezit 50% van de aandelen van het bedrijf. De familie Walton heeft zo'n hoge mate van eigendom van het bedrijf verworven omdat zij de afstammelingen zijn van Sam Walton, die het bedrijf heeft opgericht. De familie ontving via een erfenis een meerderheid van de aandelen en deed aanvullende aankopen.

Inhoud

Korte geschiedenis van Walmart

De geschiedenis van Walmart begon in 1945 toen Sam Walton een filiaal van de Ben Franklin-winkelfranchise in Newport, Arkansas, kocht. Sam bleef een paar jaar de winkel exploiteren die hij had gekocht als een van de variétéwinkels van Ben Franklin. Gedurende die tijd verwierf hij meer kennis van de detailhandel en ontdekte hij de geheimen van het runnen van een succesvol bedrijf. Begin jaren zestig besloot hij een ander soort winkel te creëren die klanten grote waarde zou bieden tegen zeer betaalbare prijzen, in plaats van de Ben Franklin-winkel te blijven exploiteren.

In 1962 opende Sam Walton de eerste Walmart-winkel in Rogers, Arkansas. De locatie was in zijn voordeel omdat deze erg bevolkt was en dicht bij zijn bestaande activiteiten lag. Hoewel Walton de enige oprichter is van het bedrijf Walmart, kreeg hij hulp van zijn familie, vooral van zijn broer, Bud Walton, en de schoonvader van Bud Walton. Bud Walton hielp Sam bij het beheren van de eerste Walmart-winkel en werd uiteindelijk de zakenpartner van Sam. De schoonvader van Bud Walton zorgde ook voor de financiering van het bedrijf.

Korte geschiedenis van Sam Walton

Sam Walton was een Amerikaanse ondernemer en zakenman, geboren in Kingfisher, Oklahoma. Hij diende in 1942 in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en bereikte de rang van kapitein voordat hij na de oorlog naar huis terugkeerde. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Missouri. Walton werkte voor een aantal detailhandelsbedrijven voordat hij zijn eigen detailhandelsbedrijf oprichtte. JC Penney is een voorbeeld van een detailhandelsbedrijf waarvoor hij ooit werkte. Walton had verschillende innovatieve bedrijfspraktijken die hem hielpen groeien Walmart. Hij richtte zich bijvoorbeeld op de betaalbaarheid van producten en het eigendom van werknemers. Waltons carrière was uitstekend en hij ontving veel prijzen en onderscheidingen, waaronder een Presidential Medal of Freedom die hij ontving van president George HW Bush voor zijn toewijding aan de gemeenschap en bijdragen aan de detailhandel. Ook werd hij in 1989 opgenomen in de Retail Hall of Fame om zijn prestaties in de detailhandel te eren. Hij stierf op 5 april 1992, op 74-jarige leeftijd. Toen hij stierf, behoorde hij al tot de rijkste mensen ter wereld. Tot op heden staat zijn nalatenschap bekend als ondernemer die zich inzet voor lage prijzen, innovatie, filantropie en klantenservice.

De beursgang van Walmart

Op 1 oktober 1970 ging Walmart naar de beurs op de New York Stock Exchange. Het initiële prijsaanbod bedroeg $ 16.50 per aandeel. Het bedrijf bood 300,000 aandelen te koop aan en kon na de verkoop ervan ongeveer $ 5 miljoen ophalen. In 1980 splitste Walmart voor het eerst zijn aandelen. Walmart bleef in de loop der jaren verschillende keren zijn aandelen verliezen. Tot nu toe heeft het bedrijf zijn inventaris elf keer opgesplitst, en elke splitsing was 11-tegen-2. De prijs van de aandelen van Walmart is aanzienlijk gestegen vergeleken met de beursintroductie, ondanks de talrijke aandelensplitsingen. Momenteel elk Walmart-aandelenhandel boven $ 140.

Topaandeelhouders van Walmart

De Walton-familie

De Familie van Walton is de grootste aandeelhouder van Walmart, met ongeveer 50% van de aandelen van Walmart, ter waarde van ongeveer $ 190 miljard. Enkele prominente leden van de familie Walton zijn Jim Walton, Rob Walton, Alice Walton en Lukas Walton. Het is belangrijk op te merken dat de verdeling van aandelen onder individuele leden van de Walton-familie niet openbaar wordt gemaakt.

Vanguard Group, Inc.

De Vanguard Group bezit 4.84% van de Walmart-aandelen, ter waarde van ongeveer $18.3 miljard. Vanguard Group, Inc. is een geregistreerde beleggingsadviseur in Malvern, Pennsylvania en heeft per 7 januari 13 ongeveer $2021 biljoen aan wereldwijde activa onder beheer. De Vanguard Group, Inc. is momenteel de grootste aanbieder van beleggingsfondsen ter wereld

BlackRock, Inc.

BlackRock, Inc. bezit 3.60% van de Walmart-aandelen, ter waarde van ongeveer $13.6 miljard. BlackRock, Inc., is een multinationale investeringsmaatschappij in New York City. Het is de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met in januari 10 ongeveer $2022 biljoen aan activa. Het bedrijf moedigt beleggers actief aan om te evalueren hoe hun beleggingen het milieu en de samenleving beïnvloeden.

State Street Corporation

State Street Corporation bezit 2.25% van de Walmart-aandelen, ter waarde van ongeveer $8.5 miljard. State Street Corporation is een financiële instelling in Boston, Massachusetts. Het bedrijf had per 4.4 december 31 meer dan $2021 biljoen aan activa onder beheer.

Geode Kapitaalbeheer, LLC

Geode Capital Management LLC bezit 0.92% van de Walmart-aandelen ter waarde van $3.48 miljard. Geode Capital Management LLC is een beleggingsbeheermaatschappij met hoofdkantoor in Boston, Massachusetts, VS. Vanaf december 2021 had Geode Capital Management ongeveer $ 730 miljard aan vermogen onder beheer.

Bijdragen van de familie Walton aan Walmart

De familie Walton levert een belangrijke bijdrage aan Walmart. Hier zijn er een aantal:

Besluitvorming

Als topaandeelhouder van Walmart neemt de familie Walton een meerderheid van de beslissingen van Walmart. De leden van de familie hebben ook sleutelposities binnen het bedrijf bekleed. S. Robson Walton, de oudste zoon van Sam Walton, was bijvoorbeeld tussen 1992 en 2015 voorzitter van Walmart.

Creëer aanzienlijke aandeelhouderswaarde

De 50% van de Walmart-aandelen die de familie Walton bezit, demonstreert het geloof van de familie in het succes van het bedrijf op de lange termijn. Dit feit is altijd een goed signaal geweest voor beleggers en een van de redenen waarom zij de aandelen van het bedrijf waarderen.

Stabiliteit van de eigendomsstructuur

De eigendomsstructuur van Walmart is tot nu toe zeer stabiel geweest, ondanks dat het een beursgenoteerd bedrijf is. De stabiliteit heeft een gevoel van consistentie gecreëerd, vooral bij beleggers. De grote hoeveelheid Walmart-aandelen in het bezit van de familie is de reden voor deze stabiliteit. Zelfs als grote institutionele beleggers hun aandelen verkopen, zal de eigendomsstructuur van het bedrijf niet aanzienlijk veranderen.

Conclusie

Walmart is grotendeels in handen van de familie Walton en van institutionele aandeelhouders. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot Sam Walton, dus het is niet zo verwonderlijk dat zijn nakomelingen de belangrijkste eigenaren van Walmart zijn. De raad van bestuur van het bedrijf bestaat uit onafhankelijke bestuurders, leidinggevenden van Walmart en leden van de Walton-familie. De familie Walton als geheel heeft aanzienlijk bijgedragen aan de groei van Walmart.

Wie is de eigenaar van Walmart? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5544

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.